Bu Blogda Ara

23 Ocak 2011 Pazar

Kuş Gözlemciliği için dürbün seçimi 1

Kuş gözlemeye başladıysanız çıplak göz yetmeyecektir. Çünkü karşınızdaki canlı büyük bir memeli yada fil gibi ayırntılara fazla takılmadan ayırt edebilceğiniz bir canlı değil küçük ,karmaşık ,çok renkli, ve sürekli hareket halinde olan bir canlı. Onun içinde Bu canlıyı gözlemlemek için mutlaka iyi bir dürbüne ihtiyaç vardır.Yani uzaktaki bir fili izlediğiniz dürbün kuş gözlemciliğinde size yetmeyecektir.
  Dürbün seçerken dikkat edilcek bölümleri şöyle sıralayayım:

1-Büyütme: Dürbünlerin üzerinde bir takım rakamlar vardır (7x35, 8x42, 10x50, vb) İlk numara büyütme ya da kaç defa daha yakın büyütme anlamına gelmektedir. Böylece 7x35 ile, nesneleri 7 kez daha yakın, 10x50s, 10 kez daha yakın görünür. Örneğin, 8x42 dürbün varsa ve 80 metre uzakta ise dürbün size 10 metrede gibi gösterecektir. Burda yüksek büyütme oranları daha fazla yakınlık verecektir ancak bunun bazı dezavantajları vardır.Daha fazla yakınlaşma ışığın azalmasına neden olacaktır. Yani baktığınız yerdeki detay azalacaktır.Yani yüksek büyütme dar görüş alanı demektir. Örneğin 7x40 ile 10x40 dürbünü ele alalaım 7x40 daha parlak bir görüntü verecektir.Yüksek büyütme ile görüntü parlaklığı yani içeri giren ışık miktarı azalır. Örneğin ,düşük ışık koşullarının olduğu gür ormanlarıda,Şafakta, alacakaranlıkta, baykuş izlerken yararlı olur.
Bütütmenin dezavantajları:
  • Görüş açısı daralır(Küçük Alan)
  • Daha Az ışık(Kuşun görüntüsünde daha az detay olacaktır.)
  • Titreme oranı artacaktır.(Sabit tutmak zorlaşacaktır.)
  • Daha yakındaki nesnelere odaklanmak zor olacaktır.(Odaklanmak için daha fazla netleştirme yapmak zaman alacaktır.)
Yukarıdaki bilgiler dikkate alındığında, 7x ,8x ,10x büyütme oranına sahip bir dürbün tercih edebilirsiniz. Eğer 10x üzerinde bir dürbün alırsanız unutmayın bunu titreşimini önlemek zor olacaktır.

2-Objektif Çapı: Dürbünün üzerindeki ikinci sayıdır. Objektifin mm cinsinden çapını gösterir.7x35s 35mm, 8x42, 42mm bir lens boyutu vardır.Neden Önemlidir.Çünkü ışığın dürbüne girdiği yerdir.Daha büyük objektifle ışık ve parlaklık artacağı için kuşu daha detaylı gösterecektir.Genel olarak, 30-50mm lens arasında bir boyut seçebilirsiniz. Kompakt dürbün genellikle 30mm lens boyutları aşağıda olacak. Evet, onlar hafif olacak, ancak hafif ve rahat kullanım kaybedersiniz. Yani kompakt kutuları seçmeyin. kuş gözlemciliği, dürbün için popüler boyutları daha küçük ve daha büyük dürbün görüş parlaklık, alan ve ağırlık karşılaştırdıktan sonra 8x40s veya 8x42s vardır.Ve yüksek kalitede 40mm lens ucuz bir 50mm lens daha iyi bir görüntü verecektir  bunu göz önünde bulundurun.
Objektif lens boyutu artırılması
    
* Daha fazla ışık
    
* Daha fazla ağırlık



Devamı gelecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder