Bu Blogda Ara

Kampçılık

En Doğal Hobi: Kampçılık*
 
Doğa ile baş başa kalmak, şehir yaşantısının stresi ve zorunlulukları olmadan sakin bir hafta sonu geçirmek çoğu kişinin hayalidir. Bu hayali gerçekleştirmekse sanıldığından daha kolaydır.
 
Kampçılığın ilk kuralı doğaya saygıdır. Kamp yapmak için el değmemiş, yemyeşil güzel bir yer seçtiğiniz zaman, kampı topladığınızda o yerin aynı şekilde kalacağına emin olmalısınız.
 
 
Şehir hayatının monotonluğu ve günlük iş rutini arasına sıkışan günümüz insanı, çıkış noktasını farklı hobilerde bulmaktadır. Bir kısım insan kültürel yaşamını zenginleştirecek sinema, tiyatro, spor gibi hobilere ağırlık verirken, son günlerde birçok kişi, yükselen trend olarak alternatif sporlara ve doğaya yönelmekte.

Macera ve heyecan arayışını bu tarz sporlarla karşılayan gruplar hem doğaya yakın olmakta hem de bedensel aktivitenin yoğun olduğu farklı bir tatil anlayışını hayata geçirmektedirler. Su sporlarından hoşlananlar tekne, yelken, kano ve rafting gibi aktivitelere yönelirken, daha fazla heyecan arayanlar yamaç paraşütü ve delta kanat gibi hava sporlarının eğitimini tercih ediyorlar. Farklı arazi koşullarında ilgi çekici noktalara ulaşmak isteyenler ise mountain-bike, dağ yürüyüşü, mağaracılık gibi sporlarla uğraşmakta.
 
Yüksek adrenalin içeren ve yoğun bir beden-zihin konsantrasyonu gerektiren bu tarz sporları birleştiren ana kavramsa kampçılıktır.
Tüm doğa sporlarının ortak noktası şehirden uzakta yapılmalarıdır. Gün boyu ister bir 4x4 araçla bilinmeyen rotaları keşfedin, ister uzak tepelerden parapant ile uçuş yapmaya gidin, ister çılgın nehirlerde rafting yapın, güneş batarken tüm yollar kamp yerine çıkar. Sadece alternatif sporlarla uğraşanlar değil, doğa fotoğrafları çekenler, kuş gözlemcileri ya da sadece açık havada yürüyüşü ve pikniği sevenler için kamp yapmak hem tamamlayıcı bir aktivite hem de başlı başına keyifli bir hobidir.

Motorsporları ile doğa tutkusunu bir arada yaşayan insanlar doğada el değmemiş, ilgi çekici yerler bulmak için pratik bir araca sahiptirler: 4x4 araçlar. Zor arazi koşullarında bile yol alabilen bu araçlarla yolun kendisi bir maceraya dönüşürken, off-road’cular kimsenin gidemediği uç noktalara ulaşma şansını bulurlar.

Doğa ile baş başa kalmak, şehir yaşantısının stresi ve zorunlulukları olmadan sakin bir hafta sonu geçirmek çoğu kişinin hayalidir. Bu hayali gerçekleştirmekse sanıldığından daha kolaydır.
 
Başarılı bir kampın bazı olmazsa olmaz ana koşulları vardır: Doğru bir grup, doğru araç gereç ve doğru prensipler.
İlk başlayanlar için birlikte kamp ve doğa aktivitelerine katılacağı grubu doğru seçmek çok önemlidir. İnternet üzerinde kısa bir araştırma, kamp ve doğa yürüyüşleri yapan gruplarla bağlantıya geçme şansı verir. 4x4 araçları olan ya da bu tarz faaliyetlere ilgi duyanlar ise İstanbul Off-Road Kulübü – İSOFF’un sitesine girip bilgi alabilirler.

Kampçılık için hangi malzemeler gerekir?
Ana malzemeler iyi bir çadır, iklim şartlarına göre uyku tulumu ve mattır. Bu malzemeler farklı kalite ve fiyat aralıklarında herhangi bir outdoor mağazasından rahatlıkla temin edilebilir. Dikkat edilmesi gereken şey, limitleri tanımlamaktır. Sadece baharda hafta sonları şehir yakınlarında kamp yapılacaksa kutup şartlarında ekstrem malzeme satın almak gereksiz bir harcama olacaktır.

Rahat giysiler ve yürüyüş ayakkabıları, yağmurluk, temizlik malzemeleri, kamp ocağı, hafif mutfak malzemeleri, el feneri, dürbün, çok amaçlı çakı, dikiş seti, güneş koruyucu, ilk yardım malzemeleri de iyi bir kampçının listesinde bulunması gereken eşyalardır. Maceracı bir kampçı yanından bölge haritasını, telsizini, pusulasını, GPS’ini eksik etmemelidir.

Doğada kamp yapmanın basit prensipleri vardır, bu kurallara uyulursa, kampçılık ailecek yapılabilecek keyifli bir aktivite hâlini alır.
 
 
Ana kurallar…

Kampçılığın ilk kuralı doğaya saygıdır. Kamp yapmak için el değmemiş, yemyeşil güzel bir yer seçtiğiniz zaman, kampı topladığınızda o yerin aynı şekilde kalacağına emin olmalısınız.

Bazen verdiğiniz zararın farkına bile varamayabilirsiniz. Mesela yüksek irtifada uzun süre çadır kurulduğunda, büyümek ve çiçek açmak için sadece 1-2 ay vakti olan dağ bitkilerini engellemiş ve belki de yılarca sürecek bir hasar vermiş olabilirsiniz. En basit seçenek farklı alanlarda kamp yapmak yerine devamlı aynı alanı kullanmaktır. Temizlik ve tuvalet gereksinimlerini su kaynaklarını kirletmedenhâlletmek, ateş yakma ve tamamıyla söndüğünden emin olmadan kampı terk etmeme konusunda özenli olmak, çevredeki doğal oluşumlara müdahale etmemek ve geride hiçbir şekilde çöp bırakmamak ana kurallardır.

Doğaya zarar vermeme dışında iyi bir kamp yeri, ulaşım yollarına ve su temin edilebilecek yerlere fazla uzak olmamalı; sel, fırtına, heyelan, yıldırım gibi tehlike yaratacak yerlerden uzak kurulmalı; rüzgâr almayan ve eğimli olmayan bir yer olmalıdır. Çadır kuracağınız alanı temizlemeniz, rahatsızlık verici ufak taş ve köklerden arındırmanız hem rahat bir uyku çekmenizi hem de çadırınızın zarar görmemesini sağlar.

Bir başka önemli husus da kamp kurarken yörede yaşayan insanlara rahatsızlık verilmemesidir. Otlaklara ya da tarlalara yakın yerlerde kamp kurmamak, kamp kuracağınız bölge sınırları içindeki muhtara veya jandarmaya haber verip izin istemek sizi birçok sıkıntıdan kurtarabilir.