Bu Blogda Ara

5 Şubat 2011 Cumartesi

Trekking nedir?

  Trekking diye Türk dil kurumu sözlük sayfasında arama yaptırdığınızda sizi direk doğa yürüyüşü sayfasına ynlendirmektedir. Yani trekkingin tükçe karşılığı Doğa yürüyüşü demektir. Doğa yürüyüşü her türlü doğal şartlarda ve doğal ortamda yapılabilir.
  Trekking doğa yürüyüşü olduğuna göre bu sporda en fazla yük ayakklarımıza binmektedir. Onun için bu doğa sporunu yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta ayaklardır. Ayaklarımız bütün yükü taşıyacağından çok iyi tasarlanmış sağlam bir ayakkabı bu doğa sporu için en önemli ekipmandır. Ayakkabı seçerken ayyakabının bilekten kavraması çok önemlidir. Çünkü trekking sporunu yaparken ayak burkulmaları ve dönmeleri olacağından bilekten kavrayan bir ayakkabı çok önemlidir. Aynı zamanda her türlü doğa şartlarına da dayanıklı olması gereklidir. Çünkü trekking yağmurda,karda,çamurda yapılacağından ayakkabıya önemi bir daha hatırlatalım.

4 Şubat 2011 Cuma

Türkiye'deki önemli mağaraların Derinlık ve uzunluk sıralamaları

Türkiye'de Derinlik Ve Uzunluk Sıralamasına göre önemli mağaralar aşağıda sıralanmıştır.(*)

Türkiye Mağaraları Derinlik Sıralaması
Mağara adı                             İl               İlçe                 Derinlik (m)
Mehmet Ali Özel Düdeni        İçel             Anamur              -1.439
Kuzgun Düdeni                       Kayseri                                 -1.398
Çukurpınar Düdeni                 İçel             Anamur              -1.190
Kuyukule Düdeni                   Isparta        Aksu                   -832
Pınargözü Mağarası               Isparta       Yenişarbademli     +720
Türkiye Mağaraları Uzunluk Sıralaması
Mağara Adı                           İl                İlçe                     Uzunluk (m)
Pınargözü Mağarası         Isparta          Yenişarbademli      16.000
Tilkiler Düdeni                Antalya         Manavgat               6.650
Kızılelma Mağarası         Zonguldak    Gelik                      6.630
Mencilis Mağarası           Zonguldak    Safranbolu              5.350
Ayvaini Mağarası            Bursa            Merkez                   4.866
*Bu veriler Mağara Araştırma Derneği tarafından alınmıştır.

30 Ocak 2011 Pazar

Anadolu'da kuş gözlemciliğinin tarihçesi

Anadolu'da kuş gözlemciliğinin tarihçesi

Kuş Avcılığından kuş gözlemciliğine geçiş süreci için Anadolu'da yüzyıllara ihtiyaç duyulmuştur.Özellikler Osmanlı padişahlarının kendi avlaklarında yaptığı çok kapsamlı ve tantanalı av ve avlanma faaliyetleri meşhurdur. Örneğin 1.Beyazıt (1339-1403) çok ün salmış bir avcı idi. Kurmuş olduğu avcı teşkilatında 7 bin şahin avcısı 6 bin köpek bekçisi ve buna benzer turnacı alayları vardı.Birinci Sultan Ahmet de avcı bir padişah tı.1612 yılında Edirne dolaylarında tertip ettiği 4 sürek avında 1200 geyik vurulmuş, 100 kadar da çeşitli kuş türü atmacalar tarafından avlanmıştı.Yine padişahlardan 4.Mehmet'e Avcı Mehmet lakabı verilmesi onun ava ne denli meraklı olduğunu gösterir. Onun zamanında tertiplenen bir avın 25 gün sürdüğü bilinmektedir. Yalnız avlanmanın bir düzen ve izin içinde yapılması gereğide onun zamanında fermanla duyurulmu ve padişahın izni olmadan yapılan av şiddetle cezalandırılmıştır.Nitekim kendisinden izin almadan avlanan saray kethüdasına bin değnek vurdurttuğunu tarihler yazar. Padişahın koyduğu yasak o gün olduğu gibi bu günde çeşitli ölçülerde delinmiş hatta özellikle geçen asrın sonu ile bu asrın başındaki serbest avlanma sonucunda bir çok canlı türünün soyu tükenmiş ya da tükenme tehlikesi altına girmiştir.Başta Orman bakanlığı ve ilgili bakanlıkların yoğun çabaları sonucu avcılık olayı kurallara bağlandığı gibi ,insanlarımız tüfek yerine dürbün,teleskop ve fotoğraf makinelerine sarılarak,kuş gözlemciliği olayını başlatmış ve yaygınlaştırmışlardır. Zaten günümüzde sülün,turaç,toy kuşu,mezgeldek,üveyik,bıldırcın, ve kınalı keklik gibi geleneksel av hayvanlarını avlamak bir yana ,gözlemlemek bile tanı bir şans işi haline gelmiştir.Anadoluda kuş türleri ile ilgili ilk kayıtlar ilk defa yapan ünlü gezginci Evliya Çelebidir. Evliya Çelebi özellikle kuş varlığı bakımından zengin Manyas Kuş Cenneti,Seyfe Gölü,ve Sultan Sazlığı'nın kuş varlığına özgü kayıtları yapmış ve bunlar ,ünlü eseri "Seyahatnamesi"ile günümüze kadar gelmiştir.Evliya Çelebi'nin gerek kulaktan dolma bilgilere ,gerekse belli yazılı kayıtlara dayanarak yaptığı çalışmalar çok ışık tutucu olmuştur.Kuşlara vaki av baskısının azalması,kuş gözlemciliğinin yeğlenmesi doğasaver ALman gezginlerden Wagner adlı biri 1880'li yıllarda kelayanağı (Geronticus eremita) Anadolu'ya gelmişken yerinde görmek için Birecik Birecek Urfa'ya gider.

27 Ocak 2011 Perşembe

Raftingin Temel Ekipmanları

Rafting extreme bir su sporudur.Raftingde hem acemilerin hemde deneyimli sporcuların kullanması gereken bazı malzemeler vardır.Bunlar:
*Can Yeleği:Sağlam ve darbelere karşı dayanıklı olmalıdır.
*Kask: Rafting sporunda güçlü ve dayanıklı bir miğfer şarttır.En iyi kask tüm kafa üzerinde darbe emici köpüklerle kaplı bir tabaka ile kaplanm
*Sal:Bu eğlencenin başlacı malzemesidir.Tahmin edeceğiniz bir piyasada bir sürü sal,şişme bot gibi ürünler mevcut.Sal seçerken bir kaç şeyi göz önünde bulundurmalısınız.Öncelikle ne tür bir rafting yapacağınız ve grupmu yoksa bireysel bir raftin mi yapacağınız sal seçimi için önemlidir.Sal rafting için en fazla harcama yapılacak ekipmanı olmalıdır.
*Kürekler:Kürek elipmalarını seçerkende çok dikkatli olmalısınız.Kürekler, alüminyum, ahşap ve kompozit olarak yapılmış türleri vardır ve tüm bunların artı ve eksi yönleri vardır. Ayrıca ağırlık ,uzunluk,sağlamlık seçimde göz önünde bulunmanız gereken özelliklerdendir.

26 Ocak 2011 Çarşamba

Yamaç Paraşütü(Paragliding ) ve Motorlu paraşüt(Paramotoring)

Yamaç paraşütü eğlenceli bir uçuş sporudur.Yamaç paraşütü ayakla başlatılır. Pilot kanadın altından giren hava basıncı ile havada asılı kalarak ve kontolü elinde tutarak bu sporu yapar.

Paramotoring ise kısaca beleş olmayan :) pilot arkasına yerleştirilmiş ultra hafif küçük bir motor ve pervane eklenmesiyle yapılan farklı bir doğa sporudur. 

Bir yamaç paraşütü pilot sertifika eğitim programının birkaç temel bileşeni vardır.Genellikle pilotlar başlangıç için aşağıdaki aşamalardan geçer
*Başlangıç eğitimi 
*Uçuşun temel teorileri , temel yapısı 
*Kanadın işlem temelleri,  
*Ve Eğitim ücreti

Yamaç Paraşütü yapılırken öncelikle öğrenciler kalkış pratiği ,kanat yükü kontrol,Planör kontolü ,Yere iniş kontrolünü öğrenir. İlk kısa uçuşlar alçak, yumuşak tepeler,düşük irtifalar v.b. çeşitli araziler üzerinde kanat taşıma alıştırmaları yapılır. 

Kelebek Gözleciliği nasıl yapılır?

Kelebek gözlemciliğde kuş gözlemciliği gibi rahatlatıcı bir hobidir.Tek gerekli şey istekli ve hazır olmaktır. Gözleme çıkmadan önce mutlaka ön hazırlık yapmalısınız.Gideceğiniz alan ile ilgili ön bilgiler edinin.Kısa notlar tutun.Nerede ne görülebileceği ile ilgili araştırma yapın. Şayet mümkünse uzman bir gözlemciyle sürekli arazi çalışması yapın. Tabi yanınızda kelebek dürbününüz olmalı . Çoğu zaman kuş dürbünüyle kelebek gözlemeniz mümkün olmayacaktır. Çünkü daha fazla detay ve yakınlaşma gerekecektir. Bazen gözden kaçıracağınız ufak bir detay yanlış tür teşhisinde bulunmanıza sebep olacak ya da çok önemli bir türü es geçmenize sebep olacaktır.Yani yanınızda taşımanız gereken bir kaç şey vardır,bunlar:

-Dürbün -Telefon-Kamera -Alan Kılavuzu: (Bu kılavuz, yeni başlayanlar için tavsiye edilir )-Notebook

25 Ocak 2011 Salı

Trekking dağcılık mıdır?

Trekking(Doğa Yürüyüşü) Yerleşim yerlerinin,özellikle şehir hayatının karmaşasından uzaklaşıp kırlarda,vadilerde, engebeli arazilerde zevkine ,stres atmak için yapılan doğa yürüyüşüdür. Dağcılık trekkingden apayrı bir doğa sporudur.Dağcılık için gerekli malzemelerin çoğu trekkingde kullanılmaz.Bu yürüyüşlerin uzun sürdüğü zamanlarda kamp hayatına geçilir çadır kurulur. Yada gittiğiniz bölgedeki kırsalda yaşayan insanlar tarafından işletilen küçük oteller vardır.Buralarda çok nezih ortamlarda o bölgenin yemekleri eşliğinde kampınıza devam edebilirsiniz? Trekking çok zor olmayan şartlarda yapılmasına rağmen dağcılık bazen ölümle burun buruna bile gelebilirsiniz. Trekking de ise sadece ilk başladığınız zamanlarda ayaklarınızda şişme yada ayakkabanızda vurma olabilir  Buda trekkingi düzenli hale getirdiğiniz takdirde çok kolay aşılabilecek bir sorundur.

23 Ocak 2011 Pazar

Kuş Gözlemciliği için dürbün seçimi 1

Kuş gözlemeye başladıysanız çıplak göz yetmeyecektir. Çünkü karşınızdaki canlı büyük bir memeli yada fil gibi ayırntılara fazla takılmadan ayırt edebilceğiniz bir canlı değil küçük ,karmaşık ,çok renkli, ve sürekli hareket halinde olan bir canlı. Onun içinde Bu canlıyı gözlemlemek için mutlaka iyi bir dürbüne ihtiyaç vardır.Yani uzaktaki bir fili izlediğiniz dürbün kuş gözlemciliğinde size yetmeyecektir.
  Dürbün seçerken dikkat edilcek bölümleri şöyle sıralayayım:

1-Büyütme: Dürbünlerin üzerinde bir takım rakamlar vardır (7x35, 8x42, 10x50, vb) İlk numara büyütme ya da kaç defa daha yakın büyütme anlamına gelmektedir. Böylece 7x35 ile, nesneleri 7 kez daha yakın, 10x50s, 10 kez daha yakın görünür. Örneğin, 8x42 dürbün varsa ve 80 metre uzakta ise dürbün size 10 metrede gibi gösterecektir. Burda yüksek büyütme oranları daha fazla yakınlık verecektir ancak bunun bazı dezavantajları vardır.Daha fazla yakınlaşma ışığın azalmasına neden olacaktır. Yani baktığınız yerdeki detay azalacaktır.Yani yüksek büyütme dar görüş alanı demektir. Örneğin 7x40 ile 10x40 dürbünü ele alalaım 7x40 daha parlak bir görüntü verecektir.Yüksek büyütme ile görüntü parlaklığı yani içeri giren ışık miktarı azalır. Örneğin ,düşük ışık koşullarının olduğu gür ormanlarıda,Şafakta, alacakaranlıkta, baykuş izlerken yararlı olur.
Bütütmenin dezavantajları:
  • Görüş açısı daralır(Küçük Alan)
  • Daha Az ışık(Kuşun görüntüsünde daha az detay olacaktır.)
  • Titreme oranı artacaktır.(Sabit tutmak zorlaşacaktır.)
  • Daha yakındaki nesnelere odaklanmak zor olacaktır.(Odaklanmak için daha fazla netleştirme yapmak zaman alacaktır.)
Yukarıdaki bilgiler dikkate alındığında, 7x ,8x ,10x büyütme oranına sahip bir dürbün tercih edebilirsiniz. Eğer 10x üzerinde bir dürbün alırsanız unutmayın bunu titreşimini önlemek zor olacaktır.

2-Objektif Çapı: Dürbünün üzerindeki ikinci sayıdır. Objektifin mm cinsinden çapını gösterir.7x35s 35mm, 8x42, 42mm bir lens boyutu vardır.Neden Önemlidir.Çünkü ışığın dürbüne girdiği yerdir.Daha büyük objektifle ışık ve parlaklık artacağı için kuşu daha detaylı gösterecektir.Genel olarak, 30-50mm lens arasında bir boyut seçebilirsiniz. Kompakt dürbün genellikle 30mm lens boyutları aşağıda olacak. Evet, onlar hafif olacak, ancak hafif ve rahat kullanım kaybedersiniz. Yani kompakt kutuları seçmeyin. kuş gözlemciliği, dürbün için popüler boyutları daha küçük ve daha büyük dürbün görüş parlaklık, alan ve ağırlık karşılaştırdıktan sonra 8x40s veya 8x42s vardır.Ve yüksek kalitede 40mm lens ucuz bir 50mm lens daha iyi bir görüntü verecektir  bunu göz önünde bulundurun.
Objektif lens boyutu artırılması
    
* Daha fazla ışık
    
* Daha fazla ağırlık



Devamı gelecek.

22 Ocak 2011 Cumartesi

Kelebek Gözlemciliği

Kelebek Gözlemciliği tıpkı kuş gözlemciliği gibi içinde doğa sevgisi ve hayvan sevgisi olan şnsanların tutkulu bir merakıdır. Kelebek Gözlemciliği Türkiye'de kuş gözlemciliğinden sonra en çok yapılan canlı gözlemciliğidir. Genelde Kuş gözlemciliği yapanlar daha sonrakı yıllarda kelebek gözlemciliğine de merak sarmaya başlarlar. Özellikle fotoğraf merakı olan insanların artmasıyla beraber kelebek gözlemciliğide hızla artmaya başladı..Öncelikle amatörece fotoğraf çekip daha sonra bunları sanal ortamda paylaşan insanlar fotoğrafçılıkta kendilerine bir alan belirliyorlar ve bu alanda uzmanlaşmak için amatörlükten profesyonelliğe geçiyorlar. Pahalı ekipmanlarla içinde depreşen doğa sevgisi birleşince kelebek ve kuş gözlemciliği merakı ve hobiside iyice artıryor. Avrupada ve Amerikada bu hobiyi yapanların sayısı bizden kat kat fazladır. Ancak yukarıda yazıdığım nedenlerden dolayı bu hobiyi yapanların sayısı ülkemizde de sürekli artmaya devam etmektedir.

21 Ocak 2011 Cuma

Hiking

Aslında Trekking denilen olayın hemen hemen aynısı sayılır. Ama hiking pek kullanılmaz. Bu spor son yıllarda insanların şehir hayatının stresinden birazcık uzaklaşarak kendilerini doğa ile başbaşa bulabileceği bir spordur. Hiking yapmak içim iyi bir ayakakkabı ön şarttır. Çünkü bu tarz yürüyüşlerde ayak sağlığı çok önemlidir

20 Ocak 2011 Perşembe

Kuş Gözlemciliği

Bu hobi avrupa ülkelerinde sayıları milyonları bulan insan topluluklarından oluşmaktadır. Ancak Türkiye'de yeni yeni popüler olmaya başladı. Özellikle içinde doğa sevgisi olan fotoğraf meraklılarının da birbirlerini önce sanal ortamlardan sonra yüzyüze tanımaları ile kuş gözlemciliği merakı hızla artmaktadır. Türkiye de kuş gözlemciliği ile ilgilenen insanlar arasında her meslek gurubundan insan bulunmaktadır.Türkiye'de kuşlar ile ilgili olarak araştırma yapan Kuş Araştırmaları Derneği (KAD) adı altında bir de dernek bulunmaktadır.

19 Ocak 2011 Çarşamba

Türkiye'ki Önemli Dağlar Ve Zirveler



Marmara Bölgesi: 2543 m olan Uludağ bölgenin en yüksek dağıdır. Trakya' da yeralan Istranca (Yıldız) Dağları ile Ganos (Koru) Dağları önemli yükseltilerdir.
Ege Bölgesi: Burada dağlar genelde E-W doğrultulu kırıklar içine yerleşmiş akarsular arasında yeralırlar. Kuzeyden güneye doğru: Madra ve Kozak dağları arasında Bakırçay' ın yeraldığı Dikili Ovası, Yunt Dağı (1084 m ) güneyinde Gediz Nehri ve ovasını görmekteyiz. 2157 m' lik zirvesi ile kıyı bölgesinin önemlisıradağlarından Bozdağlar güneyinde 1646 m' ye varan yükseklikteki Aydın Dağları bir diğer sırayı oluştururlar. Bu kez daha güneye inildiğinde Büyük Menderes Nehri ve ovası, onun da güneyinde Saruhan- Menteşe platosu yeralır. Bu kesimde Beşparmak Dağları (1367 m ), Babadağ (2308 m), Akdağ (2198 m ) VE Ege Bölgesinin en yüksek zirvesinin bulunduğu Honaz Dağı (2528 m ) önemli yükseltilerdir. Ege Bölgesinin kıyı bölümünün yanısıra, İç Batı Anadolu bölümünde ise dağlar NW-SE doğrultuludur. Bu bölümde en yüksek zirve 2309 m olup, Murat Dağı üzerindedir.
Karadeniz Bölgesi: Burada, genel olarak kıyıya paralel, E-W yönünde, iki dağ silsilesi vardır. Batıdan itibaren dağların yükseltisi doğuya doğru 3500 m, hatta 4000 m'ye yaklaşır. Batıdan doğuya 1. sırada: Bolu, İsfendiyar, Canik, Giresun (Karagölbaşı Doruğu 3039 m ) Rize ( Karadeniz Bölgesinin en yüksek tepesi olan Kaçkar Tepesi 3932 m ) görülür. 2. sırada ise batıdan itibaren; Köroğlu, Ilgaz, Kösedağ (2081 m), Çimen, Kop, Mescit (3239 m ) ve Yalnızçam (3202 m ) dağları ile doğuya doğru uzanır.
İç Anadolu Bölgesi: Çevresindeki dağlık alanlardan daha alçak, yüzey şekilleri yönünden de daha silik olmakla birlikte bu kesimin deniz seviyesinden yükseltisi 1000 m' dir. En önemli volkanik tek dağlar ise Erciyes (3917 m ), Hasandağ (3268 m),Melendiz Dağı (2936 m ), Karadağ (2271 m ) ve Karacadağ (1960 m ) sayılabilir.
Akdeniz Bölgesi: Bölgede yeralan ve kıyıya paralel olan Toroslar, batı ve orta Toros silsileleri olarak ikiye ayrılabilir. Batı Toroslarda Beydağları (3069 m ile Kızlarsivrisi zirvesi ) Akdağ (3014 m ), Tahtalıdağ (2375 m ), Sandras, Bozdağ, Davras, Dedegüllü dağı önemli yükseltilerdir. Orta Toroslarda ise; Bolkar ( En yüksek zirvesi Medetsiz 3524 m ) ve Aladağlar (Kaldı doruğu 3734 m ve Demirkazık 3688 m ile en yüksek doruklardır ), Tahtalı Binboğa dağları ve ayrıca Amanos Dağları önemli sıradağlardır.
Doğu Anadolu Bölgesi: Bu bölgemizde dağlar tam bir düğüm şeklindedir. Güneydoğu Toroslar ve Doğu Karadeniz Dağlarının ikinci sırası arasında kalan bölgede ayrıca volkanik orjinli birçok dağ da mevcuttur. Jeolojik evrimin karmaşıklığının kazandırdığı bu özellik nedeniyle bölge çok dağlık ve yüksek bir alan halindedir. Sayılabilecek yüzlerce zirve bulunabilir. En önemlileri: Türkiye' nin en yüksek dağı Büyük Ağrı (5122 m ), Küçük Ağrı (3896 m ), Tendürek (3660 m ), M.S. 1441 ve 1443' de indifa etmiş olan Nemrut (3050 m), Palandöken (3176 m ), Allahüekber, Munzur, Cilo (Bölgenin en yüksek, Türkiye' nin 2.yüksek tepesi olan Reşko doruğu) gibi dağlar sayılabilir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Burada da tek volkanik orjinli dağ olan Mardin-Midyat eşiği üzerinde (1919 m yükseltili Kollubaba Tepe ile) Karacadağ yeralır.

D.İ.E.verilerine göre Türkiye' de 1000 m' den yüksek 435 dağ mevcuttur, Bunlar: 1000 m' den yüksek 128 dağ.
2000 m'den yüksek 166 dağ.
3000 m' den yüksek 137 dağ.
4000 m' den yüksek 3 dağ.
5000 m' den yüksek 1 dağ' dır.

18 Ocak 2011 Salı

DAĞ TİPLERİ



Dağları, şekilleri itibariyle 3' e ayırmaktayız.
I- Herhangi bir sıraya bağlı olmayan TEK DAĞLAR
II- SIRADAĞLAR
III- KÜTLESEL DAĞLAR
Bu tiplere ülkemizden örnek vermek gerekirse, genelde volkanik kökenli yada aşınmaya karşı dirençle kısmen yüksekliğini korumuş olan Erciyes, Ağrı, Süphan, Nemrut, Uludağ, Honaz, Akdağ, Kazdağ ayrıca ve Alemdağ tek dağ birimlerini oluştururlar.
İkinci tipte yeralan sıradağlara gelince; Toroslar ve Kuzey Anadolu (= Doğu Karadeniz ) Dağlara Alp Orojenez ( Alp Dağları Oluşumu ) kuşağının bir parçasını oluştururken, kuşkusuz bu gruplar içinde gerçek birer sıradağ karakterini gösteren üniteler olarak kuzeyde Rize ve Soğanlı Dağlarını, Toroslarda Bolkar-Aladağ sırasını, Batı Anadolu' da Bozdağlar, Aydın Dağları ve Sultan Dağlarını örnek gösterebiliriz. Tek dağlar ile sıradağlar arasında kalan üçüncü bir tip olaraksa, kütlesel dağlar bulunur. Özellikle Doğu Anadolu' da daha yaygın bir tip olarak ortaya çıkan kütlesel dağlar, Alp Orojenezi esnasında Doğu Anadolu'nun yanlardan gelen basınçlarla sıkışmasından oluşan kırıklar ve kıvrımlar sonucu şekillenmişlerdir.
Bunlara örnek olarak en başta Cilo Dağlarının merkezi kısmına rastlayan Hakkari Dağlık Kütlesi verilebilir. 
Yine aynı bölge içinde Şerafettin, Şakşak, Karasu Dağları bu tipin diğer örnekleri olarak verilebilir.

Oluşum Türlerine Göre Dağlar
Dağların oluşmasında çeşitli faktörler rol oynar. Oluşumları itibariyle dağları 4 gruba ayırabiliriz:
I- Dağların bir kısmı kıta kenarı çukurlarında ( Jeosenklinallerde ) birikmiş tortul tabakaların ( kireçli-karbonatlı tabakaların ) yan basınçların etkisiyle kıvrılıp, yükselmesi sonucu oluşmuşlardır. Bunlara KIVRIMLI DAĞLAR adı verilir. Örnek: Kuzey Anadolu Dağları ile Toroslar
II- Dağların bir kısmı yerkabuğu bloklarının faydalanarak yani kırılarak yükselmesi sonucu meydana gelmişlerdir. Bunlara Horst, çöken kesime Graben adı verilir. Bu tipte oluşan dağlara da FAYLI DAĞLAR yada KIRIKLI DAĞLAR denir. Örnek: Ege Bölgesinde
Bozdağlar (Horst )
Gediz Ovası (Graben )
K.Menderes Ovası ( Graben )
Aydın Dağları (Horst )
K.Menderes Ovası ( Graben )
B.Menderes Ovası (Graben )
III - Dağların diğer bir kısmı ise, volkanizma esnasında yeryüzüne çıkan volkanik (piroklastik ) malzemenin ve lavların üstüste yığılmasıyla meydana gelmişlerdir. Bunlara VOLKAN adı verilir. Örnek B. Ağrı, Erciyes, Süphan, Nemrut, Hasandağ.
III- Bir kısım dağların oluşumunda ise farklı aşınma rol oynamıştır. Üzerlerinde yumuşak örtü tabakalarının sıyrılıp, süpürülmesiyle ortaya çıkan dağlardır. Bunlara da FARKLI AŞINIM DAĞLARI denir. Örnek: Kayışdağ, Aydos Dağı, Çenedağ, Alemdağ.

Kamp Çantasının Hazırlanması

Yaz kamplarina getirilmesi gereken malzemeleri asgariye inidirgiyerek anlatmaya çalistim.Unutmayin ki bu siralanan bu malzemeler sadece yaz kamplari için idealdir.Kullanacaginiz diger ortak malzemeler ,bizim tarafimizdan karsilanacak olup bunlari getirerek çantanizda bos yere agirlik yapmayiniz.
    Bir yürüyüs sirasinda mutlu olmak ,rahat etmek ve dogayi izlemek için yürürken aci çekmemeniz ve çantanin altinda ezilmemeniz gerekir.Çekilen acinin en büyük nedeni,gereksiz malzemeler ve çantanin iyi yüklenmemis olmasidir.Bir çogunuzun belki de ilk kampi olacak ve karsilasacaginiz ya da yasayacaginiz seyler hakkinda hiç bir fikri yok.Bu nedenle özellikle bu durumda olan kisiler anlatilan seyleri ve kendilerinden yapilmasi istenen şerleri kendi iyligi için mutlaka yapmalidir.

    Çekilen acinin en büyük nedenin gereksiz getirilen malzemeler oldugunu söylemistim.Bir çok kisi ne kadar çok kamp tecrübesi olursa olsun kampa neyi getirip ,neyi getirmeyecegine pek dikkat etmez her ne kadar aci tecrübeler yasamis olsa bile.Dolabindan çikardigi bütün esyalari çantasina sigdirmak için ugrasir.Sonuç olarak ortaya yerinden kimildayamayan çantalar çikar.Ilk basta sunu söylemliyim ki eger bir çanta evden çikarken size agir geliyorsa mutlaka çantanizdan bazi seyleri çikartmaniz gerekir .Emin olun ki çantanizda çikaracaginiz 1 kg yük sizi çok rahatlatacaktir.Asagida sizlere çantanizi yüklerken yapmaniz gereken seyleri sirasiyla anlatmaya çalisacagim.Lütfen bunlara uymaya çalisin.
    • Birinci olarak kampa getirilmesi gereken malzemeler listesine bakarak kampa götürmeyi düsündügünüz esyalari bir yerde toplayin.
    • Getirmeyi düsündügünüz malzemelerin elinizde ki en hafif ve az yer kaplaya olmasina dikkat edin.
    • Kesinlikle tatile gittiginizi düsünmeyin.
    • Daha sonra bu malzemeleri üçe ayirin.Ayirma islemini yaparken yürürken aci çekmemek istediginiz unutmayin.Bos zamanlarinda neler yapacaginizi hiç düsünmeyin.
    • Ayirma islemini kampa mutlaka götürmem gerekenler,olsa da olur olmasa da olur olanlar ve böyle bir kamp için lüks olanlar olarak gruplandirin.Isin en zor kismi bu esyalarin yarisinin geride birakmaniz gerekiyor.
    • Bir seyi daha unutmayi eger yaniniz almakta kararsiz oldugunuz seyleri gittiginiz yerlerde de bulabilir ya da arkadasinizdan ödünç alabilirsin.Eger kimse de yok ve bulamiyorsan zaten gerçek anlamda ihtiyacin yoktur.
    • Daha sonra göreceksiniz ki lüks olan malzemeleri getirmenize gerek kalmayacak.Hatta olsa da olur olmasa da olur dediginiz malzemelerinde yarisini getirmene gerek kalmayacak.
    • Bundan sonra yapacaginiz sey malzemeleri çantaniza yüklemek doldurmak degil.
    • Tulumun iyice sikismis oldugunda emin olun ve çantanin en altina yatay sekilde yerlestirin.
    • Eger tulumun yaninda bosluk varsa oralari da hafif seylerle doldurun.
    • Daha sonra göreceksiniz ki lüks olan malzemeleri getirmenize gerek kalmayacak.Hatta olsa da olur olmasa da olur dediginiz malzemelerinde yarisini getirmene gerek kalmayacak.
    • Bundan sonra yapacaginiz sey malzemeleri çantaniza yüklemek doldurmak degil.
    • Tulumun iyice sikismis oldugunda emin olun ve çantanin en altina yatay sekilde yerlestirin.
    • Eger tulumun yaninda bosluk varsa oralari da hafif seylerle doldurun.
    • Tulumun esyalariniz koymaya baslayin.Ancak agir olan malzemeleri sirtiniza yakin olan kisma yani çantanin iç kismina ve kendi agirlik merkezinize yakin olan yerlere koyun.
    • Çantanin dis ve yan kisimlarini daha hafif seylerle doldurun.
    • Çantanin içinde kesinlikle bos yer kalmasin.
    • Giysilerinizi katlayarak degil rulo yaparak yerlestirin.
    • Çantanizin dengesine dikkat edin.Iyi yüklenmis dengeli bir çanta kendi basinda ayakta durmalidir.
    • Her an kullanabileceginiz esyalari rahat ulasabileceginiz yerlere koyun .
    • Giysilerin sentetik olmasina dikkat edin.Hem az kirlenir hem kolay yikanir hem de çabuk kurur.
    Bütün bunlari yaptiktan sonra çantanin agir oldugunu düsünüyorsan bir kez daha çantani en bastan yükle.Unutama o çanta yürürken daha da agirlasacak.Bütün bu anlatilanlara ragmen ikna olmadiysan ve çantanin agir olmasinda israr ediyorsan gelemden önce mutlaka kamp liderlerini arayin.
    Son olarak iyi kampçi olmak sadece zaman , tecrübeyle ya da elinizde ki maddi imkanlarla kazanabileceginiz bir özellik degildir.Çantanizi pahali kamp malzemeleriyle doldurabilirsin veya yanina hiç bir sey almazsin.Ya da her seye ragmen çok iyi yürüyebilirsin.Iyi kampçinin en önemligi özelligi elindeki malzemeleri çok iyi degerlendirmesini bilmesiyle, getirmesi gereken malzemeleri mutlaka getirmesiyle, kazandigi tecrübeleri gelecek seferde kullanabilmesiyle, baskalarina da bu tecrübelerini aktarmasiyla ve kendini en kötü duruma göre ayarlamasiyla ölçülür. İyi kampçılar doğaya ve kendilerine saygı gösterir ve bu durumda tüm evrene saygılıdırlar.

17 Ocak 2011 Pazartesi

Kamp Malzemeleri


1.Temel Malzemeler:
• Çanta
• Mat
• Tulum 
2.Kisisel Malzemeler:
• Pantolon:Kesinlikle kot pantolonla gelinmemelidir.En önemli özelligi rahat ve yanlarinda cep olmasidir.Sentetik arti pamuk karisimi olan kumaslari tercih etmeniz önerilir.Rahatliginin yaninda paçasinin da dar olmasina yada ayarlanabilir olmasina dikkat ediniz.Bir tane yedeginin olmasi yeterlidir.Yedek olarak esofman alti getirile bilinir.
• Ayakkabi:Mutlaka bogazli bir ayakkabiniz olmalidir.Bu yürüyüs ayakkabisi,deri bot ya da en kötü ihtimalle spor ayakkabi olabilir. Dikkat etmeniz gereken seyler ayaginizi ne çok sikmasi nede çok büyük olmasi.Ölçü olarak isaret parmaginiz arka bogazindan rahat girip çikiyorsa idealdir.Iç taban kisminin özelligini kaybetmemis olmasina dikkat edin.Eger çok eski ise iç tabanina bir spor ayakkabininkiyle degistirin.Tabanina kesinlikle keçe benzeri seyleri koymayin.Yedek bir ayakkabi getirmeniz gerekmez.Ancak sandalet veya terlik kamp yerlerinde ayaklariniz havalandirmak için uygun olacaktir.
• T-Shirt:En çok yedegini getireceginiz giysinizdir.Mutlaka yaninizda en az üç adet olmalidir.Koyu renkli olmamasina dikkat edin .
• Polar-Sweet:Yaninizda bir adet sizi üsümekten engelliyecek polar ya da sweet olsun mutlaka.
• Iç Çamasiri:Yaninizda mutlaka bir kaç tane yedegini almalisin.
• Yagmurluk :Her türlü ihtimale karsi yaninizda yagmurluk almalisiniz.Panço isinizi fazlasiyla görür.
• Çorap:Pamuklu olanlari tercih etmelisiniz.Bu ayak tabaninzla ayakkabi arasinda ki sürtünmeyi en aza indirecektir.Yaninizda en az üç adet yedegi olmalidir.
• Sort:Yaniniza bir kaç tane sort alabilirsiniz .Ancak yürüyüs sirasinda giyilmesi uygun olmayabilir.
• Mayo:Mutlaka yaniniza bir adet mayo alin.
• Havlu:Yaninda bir adet yüz havlusu getirmen bazi yerlerde bir çok isini görebilir.Büyük plaj havlusu getirmemelisin.Hem çok yer kaplar ,hem de agirdir.
• Sapka:Yaninizda genis siperli bir sapka mutlak alin
• Günes Gözlügü:Günesin zararli ultraviole isinlarinda korunmak için yanina bir adet günes gözlügü almalisiniz.
• El Feneri: Geceleyin ormanda hiç isik olmayacagi için el feneri çok gereklidir. Iki pille çalisan ufak bir fener yeterlidir. Fener ormanda yolunuzu bulmak için kullanacaginiz bir alet degildir. Kamp yeri ve çevresindeki islerinizde size yardimci olur.
• Tabak, Bardak ve Kasik: Kirilmaz olanlari tercih edilmelidir. Tabaginizi seçerken, içinde sicak yemek varken rahatlikla tutabileceginiz bir tane olmasina dikkat edin. Sapli, derin bir metal tas bu yönden çok kullanislidir. (Üstelik yemeginizi ateste isitabilirsiniz).Hafif olmasina ve plastik olmamasina dikkat edin.Tek kullanimlik olan tabak ve bardaklar ideal degildir.
• Günes Kremi:Özellikle hassas cildi olanlar ve beyaz tenli olanlar için ve günesten cildinizi korunmak için yaniniza mutlaka günes kremi alin.
• Matara:Suya en çok ihtiyacimiz olan bu kamplarimizda herkesin yaninda mutlaka en az bir buçuk litrelik su kabi olmalidir.
• Çaki:Yaninizda çok amaçli bir çaki olmasi her zaman islerinizi daha kolay halletmenize neden olacaktir.
• Naylon Torba:Yaniniza bir kaç adet battal boyu çöp poseti almaniz ,gerektiginde kullanacaginiz az yer kaplayan çok hafif bir malzemedir.
• Temizlik Malzemeleri:Yaniniza dis macunu ve firçasi,sabun ve sampuan almaniz tavsiye ederim.Sabun ve sampuani kullanmak için her gün bir yer bulabileceginizi sanmiyorum.Yaniniza tuvalet kagidi almayi da ihmal etmeyin.
Not:Bu malzemeler sadece bir yaz kampi için alinmasi gereken malzemelerdir.

Kamp sırasında yapılacaklar ,önemli bilgiler.


DİĞER ÖNEMLİ BİLGİLER
• Başınıza ne gelirse gelsin sakin olun, panik yapmayın. Kararlı olun ve unutmayın ki panik ve moralsizlik hayatta kalmak sözkonusu olduğunda insanların en büyük düşmanıdır. Durum, eldeki kaynaklar ve seçeneklere mantıklı, gerçekçi bir bakış, son derece kritik olan ilk adımların iyi atılmasını sağlar.
• Vahşi hayvanları ürkütmeyin, yaşam ortamlarına zarar vermeyin.
• Doğadan hiçbir şey yememeye çalışın, yediğinizde zarar veremeyeceğinden emin olun. Ancak alışık olmasanız da sağlığa zararsız olduğunu kesin bildiğiniz bazı yiyeceklerin bir gün hayatınızı kurtarabileceğini de unutmayın.

• Çevreyi korumak için ise kesinlikle çöp ve atıklarınızı doğada bırakmayın. Ateş yakmak için daha önceden kalan bir ocak varsa onu tercih edin. Sabun ve deterjanı çok az kullanmaya özen gösterin. İçme suyu kaynaklarına zarar vermeyin.
• Tehlikeli olabilecek hareketleri yapmadan önce kazalar olabileceğini unutmayın, terslik olursa size ve yanınızdakilere yardımı olacak ihtimalleri düşünün.
• Kamp yerinde içme suyu olduğundan emin olsanız bile bidonunuzu mutlaka dolu götürün. Kullandığınız kaynak kirlenmiş veya tahrip olmuş olabilir.


• Derinliğini bilmediğiniz suya asla girmeyin. Girmek zorundaysanız mutlaka sağlam bir iple kendinizi sabitleyin.
• Pişirme, kurutma, tütsüleme veya salamura yoluyla saklanmadıysa balık eti üzerinde bakteriler hızla çoğalacaktır. Avlamadığınız ölü balık bulursanız kesinlikle yemeyin.
• Çadırınıza çekilmeden çevreye kontrol edin ve göz atın. Dışarıda unuttuğunuz bir gerec belki de çiğ yada yağmurdan etkilenip kullanılmaz duruma gelebilir.
• Yatmadan, ateşi kontrol altına alın veya söndürün. Özellikle çadırların sentetik, kolayca yanacak malzemeden imal edilir.
• Giydiğiniz botun nemlenmesini önlemek için içine gazete kağıdı doldurabilir veya yere çaktığınız dal parçalarına ters olarak takabilirsiniz.
• Uyumadan önce her türlü çantanızın ağzını kapatın. Bazı 4 veya 6 ayaklı misafirleri eve götürebilirsiniz.
• Yanınızda terklik veya sandalet bulundurun, rahat edersiniz..
• Alkol kullanıyorsanız akşam 2-3 kadehten fazla içmeniz performansınızı yarıya indirecektir, horlamanıza da sebep olacaktır.Başkalarını rahatsız etmeyin.

Kamp Yeri Seçimi

Kamp yeri seçimini etkileyen faktörlerden en önemlisi güvenliktir. Olabilecek tehlikeli durumları önceden kestirmek zor olsa da bilinen önlemleri almak gereklidir. Hava kararmadan önce yer seçimi yapılmalı, tahminden çok görerek karar verilmeli, en başta çadır kurulup, yemek pişirilecek duruma getirilmelidir. Kamp yeri seçimini etkileyen faktörlere gelince; ağaçlık varsa yakınında, ancak devrilebilecek kuru ağaçlardan uzakta, suya yakın ancak sel tehlikesi taşımayan bir yükseklikte, sel izlerini taşımayan bir zeminde olmalı. Vadi içinde iseniz herhangi bir yakasında olabilir ancak kesinlikle dibinde olmamalı. Rüzgara tamamen açık olmamalıdır.
Ayrıca ıslak bir zemin üzerine ve bataklık yakınında iseniz böceklere karşı önlem almış olmalı veya katlanmayı kafanıza koymuş olmalısınız. En önemli konaklama gereci çadırınızdır unutmayın.

Kamp Kuralları ve Kamp Kurma

KAMP KURALLARI
         
     1. Her kampin bir lideriolur ve kampin bütün sorumlulugu o kisiye ait olur.Bu nedenle herkes kamp liderinin kararlarina ve söyleyeceklerine uymak zorundadir.
    2. Kampla ilgili tüm sorularu kampin sorumlusuna sorulur.
    3. Kamplar, bulusma yerine gelecekler için bulusma yerinde baslamis sayilir.Kampin bitimi yine ayni sekildedir. Bu zaman araliginda bütün kamp kurallari geçerlidir.
    4. Kamp malzemeleri eksiksiz getirilir(Uyku Tulumu, Mat, v.b.).
    5. Her kamp için bir tane bulusma yeri vardir ve ulaşım aracının kalkış noktasıdır
    7. Kamp ücretli ise zamanında yatırılır.
    8. Kamp ücretine katilimcinin yürüyüse baslayacagi yere ulasimi, çadır, ve ikramlar dahildir. Kişisel malzeme, içecek ve yiyecek toplu alışveriş ile alınacaktır, bu sebepten ücrete dahil degildir.
    9 . Her kampta katilimcilar timlere ayrilacak ve ortak isler (yemek yapma gibi) timler arasında paylaşılmalıdır. Her timin tecrübeli bir tim basi olmalıdır.
    10. Geceleri nöbet tutulur.
    11. Sabahlari erken saate kalkilacak olup katilimcilarin buna hazirlikli olmasi gerekmektedir.
    12. Günlük ortalama 2 ile 6 saat arasi yürüyüs yapilmasi hedeflenir. Bu saatler yürüyüs temposuna bagli olarak ve kamp amacına göre degisebilir.
    13. Her katilimci çantasinda kedilerine verilecek iase için yer bulmakla sorumludur. Herkes kendi malzemesini toplamak ve taşımakla yükümlüdür.
    14. Katilimcilar kamp iasesi disinda çantalarinda agirlik yapacak yiyecek ve içecek türü seyler tasimamalıdır.
    15. Katilimcilar kampa getirilmesi gereken malzemeleri mutlaka getirmeli, unutmamak için bir kamp listesi oluşturmalıdır. Getirilmemesi gereken seyleri getirmemesi kendi yararina olacaktir.
    16. Yürürken sigara içmek yasaktır.
    17. Kamplara walkmen ,müzik aleti, kitap türü seyler getirilebilir.
    18 . Kamp sirasinda çöpler ayrilip (inorganik, geri dönüsüm) sehre geri getirilir. Bunu yaninda dogaya sigara izmariti, selpak gibi seyler atilamaz.
    19 . Her katilimci kendi içecek suyunu tasimakla sorumludur
    20. Yürüyüs esnasinda programi aksatacak seylerin istenilmemesi rica olunur.

KAMP KURMA

Sporculuğun doğal bir parçası olan kamp hayatı kişiyi modern hayatın rahat mekanlarından uzak bırakır. Zinde kalma ve maksimum korunma maksatlı ihtiyaçlar doğrultusunda yer seçimi oldukça önemlidir. Bunlar tecrübelerle tespit edilmiş olup kamp hayatında korunma ve konaklama ön plana çıkmaktadır. Daha sonra beslenme, uyku rahatlığı, elbiseler ve diğer gereçler sıralanabilir. Konunun hemen başında vurgulanması gereken bir diğer önemli unsur ise kamp hayatında doğaya zarar verilmemelidir. Zaten amaçta doğaya mümkün olduğunca uyum sağlamak, onu yaşamak değil mi?
Lütfen doğaya zarar vermemeye dikkat edelim, bilinçli veya bilinçsiz zarar verenleri uyaralım. Hatta zarar vermeden faydalanmanın yollarını anlatalım. Her kişinin az veya çok bir ikna gücü vardır, bunu kullanmaktan kaçınmayalım.

Dağcılık için gerekli malzemeler

 GİYİM MALZEMELERİ: Bere, Balaklava, Şapka, Yüz Maskesi, Bandana, Pantolon, Şort, Mayo, Gömlek, Kazak, T-Shirt, Uzun İç Çamaşırı (alt ve üst), Rüzgarlık, Yağmurluk (alt ve üst), Dolgu Malzemeli Anorak, Yelek, Beş Parmaklı İç Eldiven, Orta Kat Eldiven, Dış Kat Eldiven, Dağ Ayakkabısı, Yürüyüş Ayakkabısı, Çorap ve Yedeği, Tozluk, Sandalet, Goretex yada Muadili Alt Üst Dış Giysi, Fular.

YÜRÜYÜŞ VE KAMP MALZEMELERİ
: Sırt Çantası, Günlük Çanta veya Bel Çantası, Batonlar, Hedik, Tur Kayağı, Tur Ayakkabısı, Foglar, Çadır, Çadır Tamir Seti, Kazıklar, Kar Kazıkları ve Plakaları, Kar Fırçası, Kar Küreği, Bivak Torbası, Uyku Tulumu, Uyku Tulumu İç Astarı, Şişme veya Kapalı Hücreli Köpük Mat, Şişme Mat Tamir Seti, Isıtıcı Toz, Fener, Alın Feneri, Yedek Pil, Yedek Ampul, Mumluk ve Mumlar.

TEKNİK MALZEMELER
: Kazma, Buz Çekici, Kaya Çekici, Krampon ve Anahtarları, Emniyet Kolonu, Kask, Tırmanış İpi, İp Torbası, Karabinalar ve Diğer Emniyet Ekipmanı, Kişisel İniş, Emniyet Alma Malzemeleri, Buz Vidaları ve Deadman, Çığ Sondası, Kaya Tırmanış Ayakkabısı.

TEMİZLİK MALZEMELERİ: Diş Macunu ve Fırçası, Tuvalet Kağıdı (doğada yok olan cinsten), Havlu, Sabun, Kişisel Temizlik Malzemeleri, Kolanyalı Mendil.

MUTFAK MALZEMELERİ: Tencere, Tava Seti, Çatal, Kaşık, Bıçak, Plastik Bardak, Bulaşık Yıkama Bezi, Tuz, Baharat ve Şeker Kapları, Sıcak İçecekler, Ambalajlanmış Yiyecek, Vitamin Hapları, Elektrolit Tabletleri veya Tozu, Termos, Su Şişesi ve Kılıfı, Su Bidonu veya Torbası, Su Dezenfekte Tabletleri, Su Filtresi, Ocak, Ocak Tamir Takımı, Ocak Rüzgarlığı ve Altlığı, Benzin Şişesi veya Ocak Kartuşu, Sudan Etkilenmeyen Kibrit, Çakmak, Çöp Torbaları.

DİĞER MALZEMELER
: Güneş Gözlüğü ve Yedeği, Fırtına Gözlüğü, Güneş Yağı, Dudak Kremi, Böcek Savıcı, Çakı, Harita, Pusula, GPS, Çığ Sinyal Cihazı (Ortovox, Pieps,vs.), Kağıt, Kalem, Düdük, Altimetre, Termometre, Dikiş Seti, Yardımcı İpler, Yedek Çanta Tokası, Sıkıştırma Perlonları, Dürbün, Kimlik, Para, Telefon Kartı, Jeton, Gerekli Belgeler, Telsiz ve Pilleri, İlk yardım Malzemesi, Survival Malzemesi, Özel İlaçlar, Saat, Radyo, Walkman, Fotoğraf Makinası 

16 Ocak 2011 Pazar

Kuş Gözlemi nerede yapılır?

Kuşlar her yerde. Bu nedenle; nerede kuş gözlem yapabilirim sorusundan önce şu anda bulunduğum alanda hangi kuşlar olabilir sorusunu kendimize sormalıyız. Ormanlarda, tarlalarda, deniz kıyılarında, dağlarda, büyük şehir parklarında hatta evinizin bahçesinde bile kuş gözlemleyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta sabırlı olmak ve tecrübeli kuş gözlemcilerden yardım istemek.

Foto-Safari

Foto Safari son yıllarda insanların hızla yükselen fotoğrafçılık merakıyla birlikte iş hayatından bir nebze olsun kurtulup rahatlamak isteyenlerin en çok başvurduğu etkinliklerden biridir.

Foto Safariler kurum,toplulluk ve resmi makamlarca reklam,tanıtım ve tanışma amacıyla düzenlenmektedir. Türkiye gibi bir mükemmel doğal güzelliğe sahip bir ülkede insanlar buralarda hem doğal hayatın tadına varıp hem de yeni dostluklar edinmektedirler.Ayrıca ödül işi ise işin katılım ve rakabetini artırmaktadır.

Kuş Gözlemciliği

Kuş gözlemciliği doğayı kuşların dünyasından tanımayı sağlayan bir gözlem sporudur. Sağlıklı bir çevrenin en iyi göstergesi olan kuşlar her türlü yaşam ortamında bulunurlar.

Kent içerisinde parkta, sulak alanda, bozkır, orman, çöl gibi hemen her yerde kuş gözlemciliği yapılabilir.Kuş gözlemciliğinin mevsimi, zamanı da sınırlı değildir; 365 gün 24 saat yapılabilir.Türkiye'de şimdiye kadar 450 çeşit kuş türü kaydedilmiştir.Kuşları izlemek ve anlamak, aynı zamanda kendi doğal çevremizi izlemenin en akılcı yoludur.

Çevre koşullarına oldukça duyarlı olan kuşlar, orman kaybının, sulak alan tahribatının ya da fazla tarım ilacı kullanmanın etkileri gibi konuların önceden habercisi olabilirler. Bu anlamda kuş gözlemciliği, sağlıklı ve kapsamlı bir çevre koruma stratejilerin unsurları arasındadır.

Türkiye'deki toplam kuş türlerinin sayısı Avrupa'nın tamamında bulunan kuş türleri kadardır.Ülkemizin kuşlar açısından zengin olmasının en önemli nedenlerinden biri zengin sulak alanlar olması, diğeri ise önemli kuş göç yolları üzerinde yer almasıdır.

Ülkemizin önemli sulak alanlarında (Manyas, Izmir, Göksu Deltası vb gibi) kuş gözlem istasyonları ve gözlem kuleleri kurularak ornitoturizm ile ilgili atılımlar yapılmıştır.

Ülkemizde özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülen kuş göçlerinin önemli geçiş noktaları Istanbul ve Çanakkale Boğazları, Doğu Akdeniz (Adana, Hatay, Gazi Antep) ve Kuzeydoğu Anadolu'dur (Artvin, Rize, Kars).

Kuzeydoğu Anadolu bölgesi özellikle yırtıcı kuşlar açısından önemli bir potansiyel arz etmektedir.Örneğin Kuzeydoğu Anadolu'da, sadece Gürcistan ve bu yöreye has bir tür olan Kafkas Horozu'na (Lyrurus mlokeesiewiczi) dünyanın başka hiçbir yöresinde rastlanamaz.Özellikle kuş göç yolları üzerinde yer alan sulak alanların kuşlar açısından çok önemli potansiyel içerdiği dikkat çekmektedir. Türkiye'de kuş gözlemciliği son yıllarda hızla yayılmaktadır.

Halen birçok ilde "Kuş Gözlem Grupları" oluşturulmuştur.Gruplar yaptıkları gözlemlere ilişkin bilgi ve kayıtlarını internet ortamında birbirleriyle paylaşmaktadırlar.